Masaj prenatal sau masaj pentru gravide - SHIRO MEDICAL Skip to main content

Pentru a evita orice confuzie sau interpretare gresita, trebuie sa spunem de la inceput, ca in procedurile de masaj gravide nu se actioneaza direct asupra copilului si nici nu se fac manevre in zona burtii. Scopul declarat al masajului prenatal este de a ajuta mama sa suporte mai usor si mai sanatos sarcina.

Majoritatea femeilor gravide nu se simt deloc confortabil sa se lungeasca pe burta, cu fata in jos si de aceea, masajul se va face asezand gravida pe o parte. Exista mese speciale cu adancitura pentru burta si zona sanilor si se folosesc perne pentru a ridica anumite zone, dar noi credem ca, in final, greutatea nu poate fi distribuita uniform pe alte zone decat pe burta si de aceea este mai sigur ca femeia insarcinata sa stea intinsa pe o parte.

Faptul ca femeia insarcinata poarta un copil inauntru, face ca centrul de greutate sa se modifice si sa puna un efort marit asupra spatelui, in special in zona lombara si sa mareasca stresul din zona gatului si a umerilor. Graviditatea are tendinta de a intinde ligamentele, de aceea imbinarile pelviene sunt mai putin stabile si schimbarile de postura fac ca pelvisul sa fie impins in fata, ceea ce amplifica efortul pus pe zona lombara a coloanei vertebrale.

Terapeutele noastre sunt antrenate sa gaseasca zonele sensibile si prin masaj sa aduca usurare, de aceea este important sa discutati cu ele, sa le explicati unde simtiti dureri si daca dupa masaj durerile au disparut.

Beneficiile si avantajele masajului prenatal

Exista foarte putine studii efectuate special pe gravide, care demonstreaza beneficiile terapeutice ale masajului, si exista cateva dovezi stiintifice despre eficienta masajului in eliminarea durerilor de spate, chiar si cronice, este adevarat ca unele din aceste dovezi nu se refera la gravide.

Iata cateva din beneficiile care sunt asteptate de la un masaj prenatal in opinia cercetatorilor de la University of Miami School of Medicine:

  • scaderea anxietatii
  • inlaturarea durerilor de spate sau de picioare
  • imbunatatirea calitatii somnului
  • scade nivelul de noradrenalina, un hormon responsabil cu stresul
  • scade retentia de lichide (prin activarea sistemului limfatic)

Intr-un alt studiu clinic se arata ca urmatoarele au fost dovedite ca adevarate pentru masaj gravide:

cresterea nivelului de dopamina si serotonina, hormoni responsabili cu starea de bine
descresterea nivelului de cortizol (hidrocortizon), un hormon care apare in primele luni de graviditate, dar care este si un indicator de stres
imbunatatirea starii psihice

Se mai banuieste ca efectele benefice al unui masaj prenatal pot fi:

  • se imbunatateste circulaţia locală si periferica
  • se regleaza tensiunea arteriala, in special poate sa scada daca este crescuta
  • se amelioreaza sau chiar dispar tensiunile musculare, incordarea in zonele spatelui
  • creste aportul de substante nutritive si oxigen la nivel celular, atat pentru mama, cat si pentru fat
  • pregateste pentru nastere musculatura

Terapeutele noastre, experte in masaj gravide isi adapteaza technicile si procedurile pentru a tine pasul cu schimbarile care apar in corpul femeii, in perioada de graviditate. Spre exemplu, volumul de sange creste dramatic cu 50% in perioada graviditatii. Sangele care circula spre picioare se intoarce mai greu, nivelul de anticoagulanti din sange creste pentru a preintampina eventuale hemoragii.

Aceste schimbari din sistemul circulator pune femeia insarcinata intr-o situatie cu doza de risc ceva mai mare in a face cheaguri de sange la nivelul muschilor gambelor sau pe partea interioara a coapselor. Din aceasta cauza, terapeutele noastre vor evita sa execute un masaj dur, de profunzime sau cu presiune mare in zona picioarelor, unde vor folosi lovituri lente si usoare. Folosirea unei presiuni mari in executarea masajului, in aceste zone, ar putea disloca eventuale cheaguri.

In salonul nostru sedinta de masaj gravide dureaza 60 de minute.

Cand aveti nevoie de masaj prenatal?

Gravidele au nevoie de masaj in urmatoarele situatii: au retentie mare de apa; isi simt picioarele umflate si obosite; au dureri de spate in oricare din zone; au probleme cu ligamente sau tendoane; isi simt extremitatile reci, in special picioarele; au crampe la muschii de la picioare; au probleme legate de somn, adorm greu, insomnie, se trezesc usor.