Un masaj poate ajuta, cu siguranta, pe oricine sa se relaxeze. Cu ajutorul unui masaj, se pot explora multiple beneficii pentru sanatate.
Totusi, masajul terapeutic presupune si anumite riscuri. Masajul nu este disponibil doar in statiunile de lux sau balneoclimaterice; in prezent, terapia prin masaj poate fi oferita in mai multe clinici, spitale sau chiar centre de afaceri.
Masajul este un termen general pentru actiunea de presare, frecare si manipulare a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Terapeutii in masaj folosesc, de obicei, mainile si degetele pentru masaj, dar pot utilizat si antebratele, coatele si chiar picioarele.
Tehnicile de masaj variaza de la tehnici usoare, la cele care presupun presiuni profunde.
Exista mai multe tipuri diferite de masaj, printre care:
– masajul suedez – aceasta este o forma usoara de masaj in care este implicat contactul indelungat cu pielea, dar si framantari, netezire, frictiune, miscari profunde, vibratii in scopul relaxarii si energizarii.
– masajul profund al tesuturilor – aceasta este o forma usoara de masaj in care se foloseste presiune mai puternica ce vizeaza straturile profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv, de obicei, in scopul tratarii leziunilor musculare provocate de diverse accidente.
– masajul sportiv – acesta este similar cu masajul suedez dar este orientat catre persoane implicate in activitati sportive pentru a preveni sau a trata leziunile acestora.
– terapia prin masaj a punctelor de declansare – masajul se concetreaza asupra punctelor de declansare sau zonelor sensibile ale fibrelor musculare inguste care se pot forma in muschi, in urma leziunilor sau a suprasolicitarii fizice.