Sunt situatii in viata ta cand medicul de familie iti poate da un bilet de trimitere la un medic neurolog. Insa te-ai intrebat vreodata ce inseamna cuvantul neurologie si ce afectiuni trateaza, de fapt, un doctor neurolog?
Un medic neurolog este un doctor care are o pregatire in afectiunile sistemului nervos. Un dezechilibru la nivelul chimiei creierului poate cauza aparitia multor simptome neplacute, printre care si insomnia, iar medicii neurologi, de exemplu, trateaza nu doar aceasta tulburare, ci si sindromul picioarelor nelinistite, o cauza frecventa a insomniei.
Asadar, neurologul este medicul care se specializeaza in tratarea afectiunilor sistemului nervos. Acesta este alcatuit din doua parti:
sistemul nervos central – care include creierul si maduva spinarii;
sistemul nervos periferic – include toate celelalte elemente neurale, cum ar fi ochii, urechile, pielea si alti „receptori senzoriali”.
Afectiunile, tulburarile si traumatismele care implica sistemul nervos necesita de cele mai multe ori interventia unui medic neurolog si tratamentul prescris de un astfel de specialist.
Medicii care au ca specializare neurologia sunt cei care trateaza bolile neurologice sau problemele sistemului nervos. Simptomele care necesita, cel mai adesea, serviciile unui medic neurolog sunt:
- problemele de coordonare motorie
- slabiciunea musculara
- o modificare aparuta in simtul tactil
- confuzia
- ameteala.
Pacientii care au probleme la nivelul simturilor, cum ar fi cel tactil, vederea sau cel olfactiv fac parte dintre persoanele care pot avea nevoie de consultul unui medic neurolog, pentru ca problemele legate de procesarea senzoriala (informatii primite de la simturi) sunt uneori cauzate de afectiunile sistemului nervos.